Byli jste někdy, například v rámci školní výuky, na nějaké exkurzi ve výrobním provozu? Exkurze bývají pro studenty zajímavé jednak proto, že v ten den odpadne výuka, a pak u některých činností se může jednat o vysloveně zajímavou a také poučnou podívanou. Poučné by to jistě bylo i tehdy, kdybyste zavítali na exkurzi do procesu výroby plastových dílů vstřikováním do tvarových forem. Mohlo by vás třeba zajímat, jak se vůbec rodí takový kávovar, myčka nádobí, toustovač, topinkovač nebo mixér, co je k tomu zapotřebí a kde a jak se tu uplatní plastové díly.

kuchyňské spotřebiče

Základ zhotovení plastových dílů vzniká v projekční kanceláři, kde se na technických výkresech navrhují do výroby všechny jejich potřebné parametry, a také parametry vstřikovacího nástroje a samotné formy. Poté se přistupuje ke zhotovení nástrojů a forem a na závěr se již tyto technologie aplikují na konkrétní případ výrobků. Takže například pokud je třeba vyrobit plastový plášť pro tyčový mixér, nejprve se zhotoví výrobní výkresy, a pak se vyhotovují nástroje i formy pro sériovou výrobu.

Takto se postupuje u každého kuchyňského spotřebiče, každý z nich obsahuje desítky, někdy i stovky montážních dílů a každý z nich je také zakreslen a popsán ve výkresové dokumentaci. Kdybyste rozebrali například toustovač, zjistíte, že se skládá kromě kovových částí i z mnoha plastových dílů, a mnohé z nich prošly výrobou v duchu vstřikovacích nástrojů.

plastový toustovač

Vstřikováním plastů a výrobou tvarových forem pro sériovou výrobu se zabývá i společnost HRO TECHNOLOGY a.s. V pracovním portfoliu se také nachází výroba střižných nástrojů, což může spolu i souviset, co se týče dalších vyráběných dílů domácích spotřebičů i jiných výrobků. Postupové střižné nástroje se tu mohou uplatnit pro zhotovení různých atypických podložek, držáků a spojek, bez nichž by nemohl být konečný výrobek v pořádku zkompletován.